De Berk van Laarbeek

Op maandag 18 juli is een toost uitgebracht op het vormgevingsobject ‘De Berk’ in de vijver van de wijk Beekse Akkers te Beek en Donk. Met een glas prosecco met berkensap hebben de aanwezige buurtbewoners, na een korte toelichting van wethouder Briels,  geproost op het vormgevingsobject.  

 

Vervolgens lichtte Stan Elings – de ontwerper – de totstandkoming en de gedachte achter de Berkenboom toe.

In het najaar van 2013 zijn door ELINGS de eerste schetsen gemaakt voor een “vormgevingsobject” om midden in de vijver te plaatsen. In de plannen voor de inrichting van deze bergingsvijver – opgesteld door ELINGS – is destijds een sokkel bedacht zonder dat bekend was wat erop zou komen. Uit de schetsen is, in samenspraak met de kunstcommissie, gekozen voor het ontwerp van ‘de Berk’.

 Het verhaal erachter: De berk is een krachtige en opvallende boom die goed groeit op de schrale grond van Laarbeek. Het is net als de nieuwe bewoners van de wijk Beekse Akkers een pionier; een snelle starter en een overlever tegelijk. Daarnaast heeft een berk een mooie schilderachtige en transparante vorm. Tot slot ligt ter plekke het Berkendijkje. Een oud kerkenpad dat gespaard is bij de ontwikkeling van de wijk.

 

Als vormgevingsobject vormt de berk een tromp d’huille. Vanuit een bepaalde hoek lijkt hij echt. Eromheen lopend geeft hij het geheim prijs van de constructie en de stijfheid van het staal.

 

Zijkant
« van 8 »

 

 

Betrokken partijen:

Gemeente Laarbeek

ELINGS

DuPré Groenprojecten

Metaalplan

BuroBol