Moderne kloostertuin

Periode: 2008

Locatie: Hotel Congrescentrum De Leijhof – Oisterwijk

Opdrachtgever: Van Helden Vastgoed bv

Samenwerking: Architectenbureau Drijvers Oisterwijk bv

A2_formaat.indd

De komende jaren wordt hotel en congrescentrum Leijhof te Oisterwijk uitgebreid. In samenwerking met architectenbureau Drijvers is gewerkt aan een kwaliteitsimpuls voor de bebouwing en het landschap – voor het terrein én de directe omgeving. Naast het herstellen van het monumentale hoofdgebouw en voorhof, zorgen nieuwbouw en een nieuwe terreininrichting voor een ruimtelijke synergie met de omliggende straten.

Het gebouw heeft een rijke geschiedenis. Vanaf 1927 is het een halve eeuw lang in gebruik als kinderhuis Rustoord. Het wordt geleid door de zusters van Barmhartigheid, die ook een kloostertuin onderhouden. Een verwilderde buxusbol en een aantal monumentale bomen herinneren nog aan deze tijd.

Het nieuwe ontwerp van de tuin is geïnspireerd op de kloostertuin: Een binnenhof wordt deels omsloten door bebouwing, deels door een perenloofgang. Aansluitend op het gebruik en de structuren van het hotel, komen de diverse functies uit de kloostertuin terug in het ontwerp. Hedendaagse vormgeving verwijst naar de breviertuin, de boomgaard, de zonneweide en de moes- en kruidentuin. De loofgang en waterpartijen verbinden alle aspecten met elkaar.