Hof van Zevenbergen

Periode: 1994

Locatie: ‘s-Hertogenbosch

Opdrachtgever: Edelmark B.V.

Midden in ‘s-Hertogenbosch ligt een 14de eeuwse stadsboerderij. De boerderij werd oorspronkelijk bewoond door de Heren van Zevenbergen en dankt daar nog steeds zijn naam aan. Vroeger diende de boerderij als vlucht- en verzamelplek voor boeren en vee uit de omgeving. Het erf werd gebruikt als nutstuin voor fruit, kruiden, groenten en vee. In het begin van de jaren negentig is de boerderij verbouwd tot kantoor en woonruimte. Het binnenterrein en de omliggende parkeervoorzieningen zijn daarbij vormgegeven door Elings.

 

De binnenplaats van de boerderij is een ideale ontmoetingsplek. De oorspronkelijke verharding van gebakken klinkers en hardstenen tegels is hier terug te vinden. Het achtererf is ingericht op het ‘nut’: uitrusten op een bankje of wandelen is mogelijk. Parkeren kan op een lager gelegen plein en bovendien is dit plein buiten kantooruren uitermate geschikt voor andere activiteiten. Hergebruikte klinkers en hardstenen elementen vormen de verharding van het plein, de paden en de rand.
Rondom het plein staat een perenloofgang, begroeid met 19 verschillende oude perenrassen. De loofgang sluit aan bij de vormgeving van de boerderij met haar ronde bogen in de deuren en haar u-vorm.

Aan de zuidwestzijde van het terrein ligt een kruidentuin, ook wel symbool voor het historisch erfgebruik. De muren zijn daar bezet met treillages, waaraan vijgen en moerbeien groeien. Het hekwerk aan de zuidzijde van het achtererf is een afgeleide van het smeedijzeren hekwerk rondom de Sint-Janskerk. Bovendien is een markante notenboom behouden gebleven en in het nieuwe plan ingepast.

Fotografie: Paulien Tabak

Het inrichtingsplan werd opgesteld in samenwerking met opdrachtgever Edelmark B.V., de aannemer nieuwbouw en de toekomstige bewoners.

Hof van Zevenbergen