Havenplein Jachthaven Biesbosch – Drimmelen

Periode: 2016-2017

Locatie: Jachthaven Biesbosch – Drimmelen

Opdrachtgever: Yachthavens Group Ltd

Uitvoering en realisatie door: Hectracon, Schapers & Zn. BV

Jachthaven Biesbosch groeit uit tot een bruisende jachthaven. Vanuit een centrale visie, opgesteld door ELINGS in 2014, worden onderdelen door ontworpen en aangelegd. Het is een dynamisch proces reagerend op de vooruitziende blik van de opdrachtgever en wensen vanuit de jachthaven.

De landtong aan de Nieuwe Jachthaven is vanuit een stenige en kale vlakte omgevormd tot een parkachtige groene omgeving met een speeltuin, parkeerterrein en camperlocatie. Aan het eind van de landtong staat een nieuw havenkantoor, ontworpen door Architectenbureau Drijvers Oisterwijk, als landmark met uitzicht over de gehele jachthaven. Het object manifesteert zich door het opvallende rode dak in samenhang met natuurlijke materialen als hout en glas.

Aan de voorzijde van het havenkantoor ligt het havenplein. Dit plein vormt een fysieke afronding van de routing over de landtong door een betonnen zitelement. Dit wankelvormig element is een sturend element voor het verkeer en verschillende zichtlocaties in de haven. Binnen de wankel staat bloemrijke en geurende beplanting, wat het hele jaar het plein zowel overdag als in de avond met speciale led-verlichting siert.

Rondom het zitelement ligt bijzonder pleinverharding die doorloopt tot aan de rand van de landtong – wandelgebied voor passanten. Aan deze kade kan men de boten voorbij zien varen. De oever wordt beschermd door een speciaal ontworpen hekwerk. Het hekwerk geleidt u naar een lager gedeelte waar het voetveer aanmeert.

naar Jachthaven Biesbosch

naar Architectenbureau Drijvers, Oisterwijk