Periode: 2013-2016

Locatie: Laarbeek

Opdrachtgever: Gemeente Laarbeek

Samenwerking: DuPré Groenprojecten, Metaalplan, BuroBol

De Berk

In het najaar van 2013 zijn door ELINGS de eerste schetsen gemaakt voor een “vormgevingsobject”. Een object dat middenin de vijver van de woonwijk Beekse Akkers te Laarbeek is geplaatst. In de plannen voor de inrichting van deze bergingsvijver – opgesteld door ELINGS – is destijds een sokkel bedacht zonder dat bekend was wat erop zou komen. Uit de schetsen is, in samenspraak met de kunstcommissie, gekozen voor het ontwerp van ‘de Berk’.

Het verhaal erachter: de berk is een krachtige en opvallende boom die goed groeit op de schrale grond van Laarbeek. Het is net als de nieuwe bewoners van de wijk Beekse Akkers een pionier; een snelle starter en een overlever tegelijk. Daarnaast heeft een berk een mooie schilderachtige en transparante vorm. Tot slot ligt ter plekke het Berkendijkje. Een oud kerkenpad dat gespaard is bij de ontwikkeling van de wijk.

Eerste schets 2013

De Berk – zijaanzicht

Als vormgevingsobject vormt ‘de Berk’ een trompe-d’oeil. Vanuit een bepaalde hoek lijkt hij echt. Eromheen lopend geeft hij het geheim prijs van de constructie en de stijfheid van het staal.